Tips

Poliquin Live

Namig 218: tecite za ugodno razmerje med testosteronom in kortizolom.

Wednesday, April 18, 2012 1:33 PM
Izberite tek , da boste dobili najboljše razmerje testosteron kortizol in se izognite eliptičnih napravah in kolesu. Predlagam, da tečete zunaj ali na stezah in izvajate sprinte za najboljše rezultate, vendar pa nekatere omejitve, vključno z vremenom pozimi vas lahko prisili da delate znotraj na milost in nemilost kardio naprav. Izberite tek na tekočem traku,ki je boljši kot kolo ali eliptične naprave .Za  anabolni odziv  opravite sprinte ali zelo visoke intenzivnosti tek za še boljše  rezultate.

Nova študija v International Journal of Science  primerja hormonski odziv vadbe na traku, eliptičnih napravah, in  ERGOMETER-različico koles. Raziskovalci so uporabljali mlade moške s prejšnjimi izkušnjami v vadbi, opraviti so morali 6 krat po 25-minutni.Preizkušali so hormonsko odzivnost na intenzivnost 70 odstotkov maksimalnega srčnega utripa, in intenzivnost 85 odstotkov najvišjih stopenj srce na vseh treh kosih opreme.

Kortizol je bil  na tekalni stezi pri obeh intenzivnostih in se je znižal malce bolj po 70 odstotkov intenzivnosti. Kortizol se je okrepil po eliptičnih in kolesarskih vadbah pri obeh intenzivnostih. Ta podatek bi vas moral poslati na tekalno stezo samo v primeru zaradi pogojev zunaj, odziv testosterona  je bil tudi boljši po teku kot eliptični  ali kolesu. Testosteron se je okrepil za vse vadbene  intenzivnosti,  uporabite tekalno stezo za najboljše rezultate.

Testosteron – kortizol je bilo precej boljši pri teku na tekalni stezi in sicer pri obeh intenzitetah , in je bil edini tudi statistično pomemben. Boljši testosteron-kortizol koeficient pokaže anabolen odziv. Raziskovalci predlagajo da se to zgodi predvsem zato,  ker tek terja nošnjo teže in udarce. Eliptična naprava je prav tako imela povišan  testosteron, ki je prav tako posledica nošnje teže v primerjavi z  kolesom, ki je ne. Največji anabolen rezultati bo sledil iz teka po tleh, ker tekalna steza spremeni tekočo mehaniko in dejansko zmanjšuje težo in intenzivnost od teka, ker vrtea se steza, vas dejansko poganja naprej.
 
Izogibajoč eliptičnem in kolesarskih napravam so nuja, če hočemo narediti največji napredke v moči in zdravju, če želite minimizirat kortizolni odziv treninga zaradi njegovih katabolnih posledic, poleg tega je še nejasno zakaj kortizol tako naraste v obeh eliptičnih in kolesarskih napravah. Raziskovalci opazijo, da kortizol ni bil statistično pomemben, ampak ne sme biti preslišan ker so bili testi opravljeni ob 16 uri, ko je kortizol koncentracija naravno začne upadati.

Zato je smiselno da izvajamo tek zunaj na prostem ali se odločite za strongman-tip treninga znotraj kot alternativa k kardio napravam. Izberite tekalno stezo, če je treba, in izvajajte višje intenzivnosti ali sprint z intervali počitka za najboljše rezultati.
 

Copyright ©2012

FOLLOW US:

 

 

Join Our Email List Follow us on Twitter Follow us on Facebook Follow us on YouTube Follow us on Instagram