Tips

Poliquin Live

Namig 319: kako do optimalnega okrevanja med treningi: moški in ženske okrevajo različno.

Wednesday, April 18, 2012 1:40 PM
Optimalno okrevanje med treningi za boljše rezultate. Primeren počitek in okrevanje je enako pomemben, kot trening in raziskave potrjujejo , da moški okrevajo drugače , kot ženske od istih treningov. To dejstvo naj bi trenerji upoštevali pri svojih varovancih.
Nova študija v Journal of Strength and Conditioning Research je primerjala okrevanje, ki je bilo potrebno po posamičnem treningu za mišično rast pri roki upogibalki pri ne treniranih moških in ženskah. Trening je vseboval 8 setov po 10 ponovitev pri teži 10 RM. Osebki niso bili deležni kakršnih koli treningov, ki bi lahko posegli v sam rezultat raziskave.

Rezultat je pokazal, da moč mišic padla takoj po treningu za približno 25% pri obeh spolih, kot tudi indikacija mišične bolečine imenovane (DOMS).  Kot kaže spol ne vpliva na količino izgube mišične moči, vendar vseeno kaže da ženske potrebujejo nekoliko več časa za okrevanje. Saj so imele precej počasnejše okrevanje v mišični moči po treningu, tudi po 4 dnevu je bila moč še vedno nižja , kot pri moških. Pri ženskah je bilo opaziti tudi povečan efekt vnetja, ki je trajal dlje časa kot pri moških.

Raziskovalcem ni točno znano, zakaj prihaja do take spremembe pri spoloma ena od močnih razlag je da zaradi uporabe iz naše dalje preteklosti, kjer so moški bolj uporabljali mišičevje kot ženske. Obstaja nekaj dokazov , da so moški v svojem otroštvu imeli več stika z uporabo mišične moči, kot ženske. Trenirano mišičevje, ki zadnjih 6 mesecev niso bile trenirane. Se kljub temu regenerirajo hitreje, kot mišičevje , ki ni bilo trenirano nikoli.
Kot dodatek k študiji omenimo še, da iz raziskav vemo da imajo moški boljši vnetni odziv od žensk, ki pa je ključnega pomena pri regeneraciji. Po vsem verjetno je da testosteron in estrogen igrata pomembno vlogo, vendar samih dokazov še ni saj je hormonska odzivnost je zelo različna celo pri

Copyright ©2012

FOLLOW US:

 

 

Join Our Email List Follow us on Twitter Follow us on Facebook Follow us on YouTube Follow us on Instagram