Tips

Poliquin Live

Съвет 354: Яжте Протеини за Закуска за да Отслабнете и Получите По-Добри Резултати ит Тренировка

Tuesday, June 5, 2012 2:23 PM
Яжте закуска с високо съдържание на протеини, за да отслабнете и да извлечете по-голяма полза от тренировките ви. Закуската е жизнено важна за успеха ви във фитнеса и в кариерата ви, защото ще ви подготви с по-добро функциониране на мозъка през целия ден.

Ново проучване на Международния Журнал на Затлъстяването ни напомня за многобройните ползи от храненето с високо протеинова закуска. В това проучване млади студенти, които редовно са попускали закуска са били разделени на три групи. Първата група им е било позволено да пропускат закуска, както обикновено. Втората група са яли закуска с нормално количество протеини от пълномаслени палачинки (18г протеин, 95г въглежидрати, 7г мазнини), а третата група са яли високо-протеинова закуска от палачинки с протеини на прах (49г протеин, 62г въглехидрати, 7г мазнини). Калориите за закуска са били еднакви.

Студентите, които са яли закуска, висока на протеини, са отбелязали, че се чувстват по-заситени и задоволени за по-дълъг период от време в сравнение с другите две групи, и са отчели по-малко чувство за глад през всички точки на измерване по време на деня. Те също така са избрали по личен избор да ядат средно 130 калории по-малко на обяд, отколкото другите две групи. Хормоналния профил на групата с високо протеинова закуска е показал по-добър контрол на апетита и регулиране на метаболизма, отколкото група едно и две.

Интересното е, че групата, които са яли закуска с нормално количество протеини, са поели същото количество калории на обяд като групата, които пропускали закуска. Групата, яли пълномаслените палачинки са били толкова гладни по обедно време, колкото тези които са пропуснали закуска, показвайки липсата на ефективност на това ядене, ако искате да свалите тегло и да контролирате чувството за глад. Въпреки, че не се счита за закуска, ниска на протеини, количеството им не е било достатъчно, идвайки от мляко и яйца (не месо), и закуската е съдържала въглехидрати с много висок гликемичен индекс, което води до първоначален скок на кръвната захар, последван от бърз спад, водейки до глад за още въглехидрати.

Това проучване не е измерило когнитивната функция или настроението след закуска, но друг анализ в Прегледи на Хранитените Проучвания е показал, че закуските, богати на протеини, биха възбудили и подобрили мотивацията и времето на реакция, поради процеса, по който протеина въздейства на химическите трансмитери в организма. Високо протеиновата закуска ще повиши невротрансмитерите допамин и ацетилхолин, допринасяйки за по-добра мотивация по време на тренировка и за увеличаването на мозъчната функция през целия ден. В контраст, закуските, богати на въглехидрати, ще благоприятстват повишаването на серотонин, водейки до приспивателен ефект.

Вземете от тази статия загрижеността винаги да ядете високо протеинова закуска. Ще имате по-добро телосложение, ще извлечете по-голяма полза от тренировките си, и ще разполагате с по-добре работещ мозък. За да се добавите с повече идеи за закуска, висока на протеини, прочетете статията за Закуска с Месо и Ядки на Поликуин.

Източници:
Gibson, E., Green, M. Nutritional Influences on Cognitive Function: Mechanisms of Susceptibility. Nutrition Research Reviews. 2002. 15, 169-206.
Leidy, J., Rcki, E. The Addition of a Protein-Rich Breakfast and its Effects on Acute Control and Food Intake in “Breakfast-Skipping” Adolescents. International Journal of Obesity. 2010. 34, 1125-1133.
 

Copyright ©2012

FOLLOW US:

 

 

Join Our Email List Follow us on Twitter Follow us on Facebook Follow us on YouTube Follow us on Instagram