Tips

Poliquin Live

Съвет 359: Вземайте Магнезий След Тренировка, за Повече Сила и Ускорено Възтановяване

Tuesday, June 5, 2012 2:37 PM
Вземайте магнезий след тренировка, за да подобрите силата си и да се възтановпвате по-бързо от интензивно трениране. Магнезият е една от най-важните хранителни съставки за всички спортуващи, дали за хоби или професионално, защото магнезия в тялото се изчерпва значително след усилена тренировка.

Ново проучване на журнала по Медицина и Наука на Спорта и Упражненията тества нивата на магнезий и други електролити при мъже след състезание по маратон. Резултатите са показали, че магнезият е бил най-изчерпан от всички елетролити, следван от калий, и че липсата на магнезий може да е довела до значителен оксидативен стрес. Още по тревожно е, че ниското ниво на магнезий може да е допринесло за промяна на сърдечната функция на лявата камера, поставяйки бегачите в повишен риск от сърдечна аритмия (неравномерен сърдечен ритъм).

Това е едно от първите проучвания, което показва, че ниското ниво на магнезий поради изчерпване от трениране, играе голяма роля в промяната на функцията на лявата камера. Ниското ниво на магнезий вероятно е допринесло за значителната възпалителна реакция във формата на интърлевкин-6, тъй като достъчното магнезий намалява генната експресия, копто произвежда възпаление след интезивни упражнения.  Магнезият също така регулира нервния и мускулния тонус и е необходим в достатъчни количества за мускулните контракции.

Частично причината, по която магнезия е изчерпан толкова бързо по време на упражнение е, че магнезият също регулира кръвното налягане и инсулиновата чувствителност в тялото – активността на двете е повишена по време на трениране.

От това проучване вземете разбирането, че достатъчното количество магнезий е необходимо за оптималното спортно представяне, дали силово или аеробично. Магнезият може да засили възтановпването и да помогне за защита на тялото ви от възпаление, поради процеса, чрез който регулира генната експресия. Изследователите предполагат, че приема на 500мг на ден магнезий от магнезий смесен с таурин, оротична киселина, глицин или фумарична киселина, за по-добро възтановяване и резултати.


Източници:
Scherr, J., Schuster, T., et al. Repolarization Perturbation and Hypomagnesaemia after Extreme Exercise. Medicine and Science in Sport and Exercise. 2012. Published Ahead of Print.
 

Copyright ©2012

FOLLOW US:

 

 

Join Our Email List Follow us on Twitter Follow us on Facebook Follow us on YouTube Follow us on Instagram