Tips

Poliquin Live

Съвет 393: Яжте Богата на Протеини Диета за да Свалите Мазнини и да Съхраните Мускулна Маса: Защо Протеинът Помага

Monday, August 27, 2012 1:55 PM
Яжте богата на протеини диета, за да свалите мазнини и запазите мускулна маса. Ново проучване в списание храненето и обмяната на веществата е едно от първите, което разглежда механизма зад магията на високо протеиновите диети за загуба на мазнини.

Проучването сравнява ефекта от две нискокалорични диети за намаляване на теглото. Жените са приемали 1700 калории на ден, а мъжете - 1900 калории на ден, по два начина: високо съдържание на протеини диета (1.6 гр / кг телесно тегло / ден с почти равна пропорция на макронутриенти), или с ниско съдържание на протеини диета ( 0,8 г / кг телесно тегло / ден, с около 15% протеин, 55% въглехидрати и 30% мазнини).

Резултатите показват, че след една година, богатата на протеини диета спомага за много по-голяма загуба на мазнини, както при мъжете, така и жените, отколкото диетата с ниско съдържание на протеини. И двете диети водят до подобна сума на тегло изгубени при двата пола, около 10% от изходното телесно тегло, но високо протеиновата диета запазва чистата мускулна маса в много по-голяма степен и теглото, което е било свалено, е почти изцяло от мазнини.

Интересното е, че повече от общата загуба на тегло е получена от мазнини в сравнение с мускулна маса при мъжете, с 77 процента на загуба на тегло, идващи от мазнините в групата на високо протеинова диета и само 67% идваща от мазнини сред жените на високо съдържание на протеини диета. При групата, приемаща диетата с ниско съдържание на протеини, 63% от загубеното тегло е от мазнини за мъжете и 57% от загубеното тегло от мазнини за жените.

Очевидно е, че диети с по-голямо количество протеини произвеждат много по-добри резултати за телосложението и със силови упражнения, чистата мускулна маса може да бъде по-добре запазена. Факта, че при жените се губи по-голяма мускулна маса засилва необходимостта  при жените за изграждане на мускули, ако искат да поддържат загуба на тегло. Освен това, изследователите посочват дозата протеин необходима за загуба на най-много мазнини и поддържане на мускулите в същото време - най-малко 1,5 гр / кг телесно тегло на ден е необходимо, за да се избегне разграждането на съединителна тъкан. Друго проучване е установило, че за всеки допълнителен прием на протеини от 0,1 г / кг, 0,62 кг мускулна маса се е запазила по време на диетата за отслабване.

По-високия прием на хранителен протеин произвежда по-голяма загуба на мазнини по различни причини. Първо,  създава се по-голяма термогенеза или енергията, необходима разбивка хранителен протеин, който повдига метаболизма по време на почивка значително. Второ, е фактът, че ако протеинът е в по-малък процент от общия прием на енергия от храни, то приема на въглехидрати ще бъде увеличен, което може да доведе до продъжително висок инсулин и липсата на загуба на мазнини.

И накрая, по-висок хранителен прием на протеини е доказано, че задейства синтеза на мускулен протеин, така че чистата мускулна маса е запазена и мазнини се използват за гориво. Синтеза на протеини също увеличава разхода на енергия, повишаване на скоростта на метаболизма, което води до загуба на мазнини. Високият прием на аминокиселини с разклонена верига, особено левцин, изглежда да произвежда най-добрите резултати за сваляне на мазнини и запасване на мускулна маса.

Изследователска група в това проучване са се надявали да открият, че двете диети различни по хранителното съдържание биха повлияли за зхгубата на мазнини при участниците в определени части на тялото – коремната област и бедрата и задните части. Но не са успяли. Резултатите са показали, че мъжете са загубили повече мазнини в коремната област, а жените са загубили повече бедрени мазнини, което вероятно се дължи на различни хормони между половете. Изследователите не обясняват как ендокринната система влияе на състава на тялото, но ако искате да научите повече за тази тема, моля, си помислете да присъствате на един от моите биосигнатурни курсове, защото в курса включвам как може да се ребалансират хормоните чрез манипулиране на храненетелен прием и добавки.

Източници:
Evans, E., Mohtahedi, M., et al. Effects of Protein Intake and Gender on Body Composition Changes. Nutrition and Metabolism. 2012. 9(55).
 

Copyright ©2012

FOLLOW US:

 

 

Join Our Email List Follow us on Twitter Follow us on Facebook Follow us on YouTube Follow us on Instagram