Tips

Poliquin Live

Съвет 391: Практикувайте Йога: По-Малко Стрес, По-Бързо Възтановяване и Повече Сила

Monday, August 27, 2012 1:56 PM
Практикувайте йога, за да минимизирате стреса и да ускорите възтановяването от тренировка, като в същото време подобрявате здравето си, както и фитнеса си. Ново проучване е открило, че йога, ако практикувана редовно, води до значителни подобрения във фитнеса като допълнение към минимизирането на стрес.

Проучването , публикувано в Международния Журнал по Спортна Наука и Инжинерцтво, е тествало ефекта от 8 седмично практикуване на йога върху ралични фитнес тестове влючително гъвкавост, мощ, бързина и мускулна сила при студенти в колеж. Практикували са йога 5 дена в седмицата за по 1 час и е включвала йога дишане и 45 минути от хата йога пози. В края на експеримента, фитнес тестовете са били измерени чрез мускулна сила при коремни преси, гъвкавост с тичане, и стандартен скок от височина за мощ, тест за бъзина чрез 50 метра спринт и тест за издържливост чрез 600 метра тичане.

Резултатите са показали значителни подобрения при практикуващите йога при коремните преси, теста за мощ и за бързина. Най-впечатляващото е бил резултата на йога групата при 50 метровия спринт, теста за мощ е бил подобрен с 22% и е увеличил тичането дълго разтояние значително. Теста с коремни преси и теста за издържливост са достигнали също много добри подобрения, в сравнение контрол групата, в която не се е практувало йога или други тренировки, не са имали никакво подобрение при тестовете.

За най-добри резултати от йога, практикувайте като допълнение към редовни силови тренировки и кондициониране. Ползата от вдигане на тежести за хипертрофия и невро-мускулна сила е огромна, но това проучване показва доказателства, че йога практиката може да поддържа нерво-ендокринния отговор и да подобри отделянето на мелатонин, което води до по-добро здраве при участниците. Мелатонин може също да допринесе до по-спокоен сън, и е мощен антиоксидант, което може да има терапевтичен ефект.

Други проучвания са показали, че йогата може да намали хронични болки на кръста, да подобри баланса и да спомогне за гъвкавоста на движенията при възрастни, както и да намали предното изкривяване на таза.

Аз намирам йогата за много полезна за възтановяването на необходимите мускулни влакна и може да предотврати  травма, като ви дава време да си отпочинете и да подкрепи възтановяването от тренировка. Аз препоръчвам практикуването на йога поне 3 дена в седмицата, за да се възползвате от ползите, които предоставя, и винаги да избягвате пози, които причиняват болка дори и при използването на правилна биомеханика.


Източник:
Gaurav, Vishaw. Effects of Hatha Yoga Training on the Health-Related Physical Fitness.  International Journal of Sports science and Engineering. 2011. 5(3), 169-173.

 

Copyright ©2012

FOLLOW US:

 

 

Join Our Email List Follow us on Twitter Follow us on Facebook Follow us on YouTube Follow us on Instagram