Tips

Poliquin Live

Nasvet 515: Že v mladih letih bodite sposobni več, s pomočjo treninga z utežmi: otroci lahko začnejo trenirati pri starosti 7 let

Wednesday, May 8, 2013 2:27 PM
Začnite trenirati z obremenitvijo že v zgodnji mladosti, da izboljšate športne dosežke in splošno zdravje. Raziskave kažejo, da lahko otroci začnejo s treningom, kjer je poudarek na tehniki, že v zgodnji starosti sedmih let, da izboljšajo motorične sposobnosti in povezavo z živčnim sistemom. Prednosti vključujejo izboljšane skoke, tek in sposobnost metov, kot tudi boljšo držo.
 
Dve novi študiji, prikazujeta prednosti vpeljevanja treninga z utežmi v predmet športne vzgoje. 8 tednov trajajoča študija je 7 letnikom, 2x tedensko, narekovala 15 minutno izvajanje vaj z utežmi na začetku vsake športne vzgoje. Rezultati so pokazali znatno povečanje v vzdržljivosti trebušnih mišic in sposobnosti skokov, ki so bili veliko večji kot pri skupini dijakov, ki so obiskovali športno vzgojo, vendar niso vadili z utežmi. Raziskovalci so prav tako preizkusili, kaj bi se zgodilo s pridobitvami dosežkov po 8 tedenskem obdobju brez vadbe. Rezultati so pokazali sledeče:
 
•   Otroci niso izkusili nobenega zmanjšanja sposobnosti v vzdržljivosti trebušnih mišic, malce so nazadovali v enonožnih poskokih, vendar sposobnost ni padla pod začetne testne vrednosti. Sposobnost skoka v daljino, se je po 8 tednih brez treninga povrnila nazaj na začetno testno vrednost.
 
Raziskovalci menijo, da spremembe v dosežkih pri mladih, v obdobju brez treninga, variirajo glede na zahtevnost izvedbe in sodelujočega mišičevja. Na primer, vzdržljivost v jedru se lažje vzdržuje, medtem ko moč in hitrost v spodnjem delu telesa, potrebujeta bolj pogosto spodbudo treninga.
•    Za mladostnike v starosti 6 ali 7 let je primerno, da začnejo vaditi tehniko z lažjimi bremeni in nizkim volumnom. Zgodile se bodo živčno-mišične spremembe in otroci te starosti bodo pridobili na moči.
•    Trening z utežmi se zlahka vključi v ure športne vzgoje, da se otroke nauči tehnike, koordinacije in izboljša njihove športne dosežke. Ta študija prikazuje, da bo 30 minut treninga na teden proizvedlo velike rezultate in je razumna metoda za boj proti debelosti.
 
Druga študija, izvedena na dekletih v 9. razredu, je v 6 tednih prav tako pokazala znatne fizične pridobitve od treninga med uro športne vzgoje. Rezultati so pokazali, da je program za mišično vzdržljivost povečal vzdržljivost trebušnih mišic za 23 odstotkov, število izvedenih sklec za 27 odstotkov in sposobnost skokov za 8 odstotkov.
 
Študija, podobna tisti s 7 letnicami, je pokazala, da so dekleta imele večji napredek v jedru in zgornjem delu telesa, kot spodnjem delu telesa. Razlog morda leži v stimulansu od treninga (oba programa sta bila bolj zasnovana za mišično vzdržljivost, kot  usmerjena na moč ali hitrost), starosti vadečih, kratko trajanje študije ali v katerem drugem, nepoznanem mehanizmu.
 
Bodite prepričani, da otroci lahko začnejo s treningom z utežmi v zgodnji mladosti – pri starosti  6 ali 7 – in da so visoko odzivni na trening. Trening z utežmi je najboljša metoda priprave otrok na športe in pomoč za izogibanje poškodbam. Prav tako lahko pomaga v boju proti debelosti in zelo verjetno bo otrokom dal samozavest in boljšo koordinacijo. Dodatno, z začetkom treniranja v zgodnji mladosti, bodo otroci nabrali izkušnje s treningov in pozneje bili zmožni napredovati do večjih obremenitev in bolj zahtevnega treninga.
 

Copyright ©2013 Charles Poliquin

FOLLOW US:

 

 

Join Our Email List Follow us on Twitter Follow us on Facebook Follow us on YouTube Follow us on Instagram