Tips

Poliquin Live

Nasvet 490: nasveti za pospešitev razstrupljanja alkohola za boljše zdravje

Wednesday, May 8, 2013 2:28 PM
Pitje alkohola bo ustavilo porabo maščobe, izničilo pridobitve treninga in upočasnilo okrevanje. Morali bi se mu izogniti!
Koristno je imeti nekaj strategij za pospešitev razstrupljanja alkohola, saj je čas praznikov. Dodatno, ti nasveti vas bodo pomagali zaščititi pred vsakodnevnimi strupi, kot je onesnaževanje, pesticidi in ksenoestrogeni.
 
Najprej, poznavanje, kaj alkohol naredi vašemu telesu, vam lahko pomaga pri odločitvah za preprečevanje njegovih negativnih učinkov. Zapomnite si, alkohol vsebuje 7 kalorij na gram – skoraj dvakrat toliko kot ogljikovi hidrati in beljakovine – in ko ga spijete, se v telesu vsi ostali presnovni procesi začasno ustavijo, dokler ni presnovljen. Poraba ogljikovih hidratov in maščobe sta ustavljena, prav tako obnova tkiv in sinteza beljakovin. Alkohol lahko zatre proizvodnjo rastnega hormona in poviša nivoje aromataze, ki spreminja testosteron v estrogen.
 
Alkohol presnovijo jetra, ampak proces povzroča oksidativni stres in kronično pitje vodi v znatne poškodbe in pridobivanje maščobe znotraj jeter. Svetla stran vse mizerije povzročene z alkoholom je, da če pijete odgovorno, obstajajo načini za pospešitev razstrupljanja. Za kurkumin, zeleni čaj in pegasti badelj se je pokazalo, da oslabijo negativne učinke alkohola in pomagajo pri njegovem izločanju.
 
Kurkumin je super hranilo iz začimbe kurkuma in mnoge študije na živalih kažejo, da jetra ščiti pred alkoholom. Na primer, ena študija je pokazala, da je dajanje kurkumina podganam znatno zmanjšalo akutno vnetje povzročeno z alkoholom, med tem pa okrepilo razstrupljanje.
 
Podobna študija je pokazala, da izvleček zelenega čaja lahko jetra zaščiti pred alkoholom in pospeši razstrupljanje. Raziskovalci so ugotovili, da so antioksidanti (imenovani katekini) v zelenem čaju, zavirali absorpcijo alkohola v prebavnem traktu, vodeč v manjši vnetni odziv in hitrejše izločanje.
 
Nazadnje, pegasti badelj lahko pospeši izločanje strupov skozi jetra in jih zaščiti pred poškodbami. Je priznan jetrni tonik, za katerega se je pokazalo, da ima ob rednem dodajanju proti-rakaste in protivnetne učinke.
 
Dodatne strategije za pospešitev razstrupljanja alkohola, vključujejo sledeče:
• Pijte VELIKO vode z elektroliti pred in po pitju.
• Osredotočite se na uživanje visoko-beljakovinskih, nizko-hidratnih živil. Vedno uživajte beljakovine in zelenjavo pred pitjem alkohola, da zmanjšate željo po visoko-hidratnih, mastnih živilih.
• Trdo trenirajte. Študije kažejo, da športniki v urinu izločijo več strupov  kot sedeča populacija.
• Zapomnite si, imate popoln nadzor nad vsem, kar daste v vaša usta!
 

Copyright ©2013 Charles Poliquin

FOLLOW US:

 

 

Join Our Email List Follow us on Twitter Follow us on Facebook Follow us on YouTube Follow us on Instagram