Tips

Poliquin Live

Nasvet 511: jemljite multivitamine za izboljšan spanec in več energije: počutite se bolj motivirani za trening

Wednesday, May 8, 2013 2:34 PM
Premislite o jemanju multivitaminov za podporo možganske funkcije, spanca in ravni energije. Z izboljšanjem vsakodnevnega počutja, boste morda bolj motivirani za trening in boste na treningu dali več od sebe. Ne verjamete, da vam multivitamin lahko nudi takšne učinke?
 
Nova, 8 tednov trajajoča Avstralska študija, objavljena v Nutritional Journal, je ugotovila, da so mladi, normalno težki ljudje, ki so jemali multivitamine, imeli veliko boljše razpoloženje, raven energije in boljši spanec kot placebo skupina. Poročali so tudi o večji mentalni zbranosti in občutku »brezskrbnosti«. Blagodejen učinek na raven energije in bolj miren spanec, je bil še posebej viden pri ženskih udeleženkah, ki so jemale multivitamine. Nekaj udeleženk je poročalo tudi o zmanjšanju apetita.
 
To je prva študija, ki nakazuje, da lahko multivitamini izboljšajo razpoloženje, raven energije, spanec in pomnjenje. Raziskovalci niso ponudili specifične razlage za rezultate, so pa omenili, da so se za hranila, ki so bila del multivitamina, pokazali sledeči pozitivni učinki:

•    Nizka raven vitaminov B skupine je povezana s povišanim homocisteinom, ki ima lahko škodljiv učinek na pomnjenje.  
•    Nizka raven vitamina B12 in folne kisline je še posebej povezana z večjo pojavnostjo depresije.
•    Vitamin C lahko izboljša pomnjenje kot rezultat osrednje aktivnosti anti-oksidantov.
•    Vitamin D lahko izboljša razpoloženje in zanj se je pokazalo, da spodbuja splošno zdravje saj je vključen v širok spekter bioloških procesov.
•    Cink, magnezij in kalcij vplivajo na sistem živčnih prenašalcev in igrajo vlogo pri vzdrževanju zdravega pomnjenja in razpoloženja.
•    Zeliščne sestavine kot sta ginko in ginseng, lahko zmanjšajo stres in tesnobo, med tem ko so se za gotu kolo izkazali učinki izboljšanja razpoloženja.
 
Vsa ta hranila so bila na voljo v testiranih multivitaminih. Dodatne prednosti, ki jih raziskovalna skupina ni omenila, vključujejo boljšo hormonsko ravnovesje in izboljšano razstrupljanje. Na primer, če želi telo učinkovito izločiti strupe kot so alkohol, okoljski strupi, odpadni produkti ali odvečni hormoni kot je estrogen, so zadostne količine B vitaminov in aminokislin nujnost. Ostala hranila in vlaknine so ravno tako potrebne, da omogočijo encimske reakcije potrebne za delovanje celotnega razstrupljevalnega sistema.
 
Še ena nedavna študija sklepa, da ima dodaten bazen hranil, ki jih nudijo multivitamini, učinek na zmanjšanje tveganja za raka. 11 let trajajoča, Physicians’ Health Study je ugotovila, da so moški, ki so jemali multivitamine, imeli 8 odstotkov nižje tveganje za nastanek raka. Čeprav ne ravno veliko zmanjšanje, je bil zaščitni učinek preprostega dnevnega jemanja vitaminov pomemben in vreden truda.

Če želite čim večji učinek od multivitaminov, razumite sledeče:
1)    Physicians’ Health Study nakazuje, da morate uživati priporočen odmerek VSAK DAN. Ne izpuščajte odmerkov! Moški v študiji so bili zelo vestni pri jemanju svojih vitaminov, kar je primarni razlog, zakaj so raziskovalci postavili tezo, da so dodatna hranila vzpostavila zaščitni učinek.
 
2)    Način življenja je velik dejavnik pri boleznih, spancu, ravni energije, dobremu počutju in motivaciji. Za najboljše rezultate vključite multivitamine v splošno zdrav življenjski stil s poudarkom na zmanjševanju stresa.
 
3)    Ne mislite, da vas bo multivitamin rešil pred slabo prehrano – absolutno ne bo. Prehrana je vaša prva skrb – jemljite multivitamin, da jo podprete.
 
4)    Ne mislite, da multivitamin nudi vsa hranila, ki jih potrebujete. Na primer, multivitamin, testiran v Avstralski študiji, je nudil samo 200 IE vitamina D na dan, kar ni dovolj za vzdrževanje zdravega nivoja med zimo. Skupaj z vitaminom D, premislite o dodatnem magneziju, ribjem olju, cinku in probiotiku.
 

Copyright ©2013 Charles Poliquin

FOLLOW US:

 

 

Join Our Email List Follow us on Twitter Follow us on Facebook Follow us on YouTube Follow us on Instagram