Tips

Poliquin Live

Tips 601: Vilken är den bästa tiden för att träna?

Monday, May 13, 2013 2:48 PM
Du vet själv instinktivt att den bästa tiden att träna är när du känner dig mest energisk och kan passa in det i ditt schema. Individuella skillnader beträffande den bästa tiden på dagen att träna kommer från det faktum att varje person har en något annorlunda dygnsrytm. Forskningen på detta område visar några anmärkningsvärda punkter:
 
• För träning som bygger på det anaeroba systemet, såsom styrketräning, tyder studierna på att prestationen för styrka är betydligt större på eftermiddagen och tidig kväll. Denna effekt är mest uttalad när det gäller kraftproduktion, när du behöver producera maximal kraft vid en snabb hastighet.
 
• För sprint träning, tävlar eller tränar du på eftermiddagen eller tidig kväll tenderar du att producera bättre tider. Ökad styrka och snabbhet senare på dagen är sannolikt på grund av det faktum att din kroppstemperatur ökar allt eftersom dagen fortskrider, vilket leder till förbättrad muskelfunktion och flexibilitet.
 
• För fettförbränning, det finns bevis för att deltagarna upplever en större efterförbränning (EPOC) om de tränar på runt 18 tiden på kvällen. Högre EPOC innebär att kroppen förbränner fler kalorier under återhämtningsperioden. Samtidigt, för uthållighetsträning, visar studierna att tiden på dygnet inte spelar någon större roll för prestanda, men naturligtvis har individer olika erfarenheter.
 
• Av intresse är det väl känt att för män är testosteronet som högst på morgonen för att sedan avta gradvis under resten av dagen. Detta tyder på att för att bygga muskler, kan morgonen vara den bästa tiden för att träna. Dessutom verkar det manliga testosteronet påslaget bli större för träning på morgonen än från träning senare på dagen.
 
• Om du är intresserad av att använda koffein för att kompensera det dåliga resultatet av morgonträning, läs då följande, Use Caffeine to Perform Better in the Morning.
 
Referens
Deschenes, Michael. Chronobiological Effects on Exercise. ACSM Current comment. Retrieved 25 April 2013.http :/ / www.acsm.org / docs / current-comments / chronobiologicaleffectsonexercise.pdf
 

Copyright ©2013 Charles Poliquin

FOLLOW US:

 

 

Join Our Email List Follow us on Twitter Follow us on Facebook Follow us on YouTube Follow us on Instagram