Tips

Poliquin Live

Tip 594: Bliv ikke snydt af mediepåstandene om at “overvægtige folk lever længere”

Wednesday, June 12, 2013 10:26 AM
Bliv ikke snydt af påstande fra medierne om, at ”overvægtige folk lever længere”, hvilket blev inspireret af en analyse fra Center for Disease Control, som blev publiceret i tidsskriftet ”Journal of the American Medical Association” i januar. Analysen var kraftigt misvisende og selv velrespekterede medieorganisationer rapporterede helt ved siden af angående analysen. Dette tip hjælper med at demystificere analysen og give et par forslag til kropskomposition og lang levetid.
 
Først og fremmest brugte analysen Body Mass Index (BMI) til at klassificere folk som normalvægtige, overvægtige og fede. Som enhver fysisk træner med en smule mental kapacitet ved, er BMI upræcis og mere eller mindre ubrugelig til at måle kropskomposition.
 
BMI skelner ikke imellem fedtvæv og muskelmasse, hvilket betyder, at mange atleter teknisk set er overvægtige baseret på BMI. BMI undersøger heller ikke distributionen af kropsmasse, hvilket er utrolig vigtigt, da fedt omkring maven er specielt dårligt for dig, hvorimod noget fedt på benene kan have en beskyttende effekt. Som vi bliver ældre, klarer folk med mere muskelmasse sig bedre, da de oplever mindre sarcopeni og knogletab.
 
Derefter inkluderede analysen både nuværende og tidligere rygere. Rygere er som regel tyndere end ikke-rygere, men de har større risiko for at udvikle farlige sygdomme og dø. Analysen prøvede at justere for rygning, men dette blev ikke gjort præcist nok, da der manglede information omkring, hvor meget folk røg, om de var tidligere rygere eller om de var passive rygere (eksempelvis folk der bor sammen med en ryger).
 
Den statistiske justering var altså ineffektiv – en bedre løsning ville være at se på forholdet imellem dødelighed og fedtprocent kun hos ikke-rygere.
 
Studiet ekskluderede heller ikke folk der var syge. Folk med kendt eller ukendt kræft, demens, lungesygdomme, leversygdomme og andre lidelser er som regel tyndere og ender i den normalvægtige kategori. Folk der er syge, har en højere dødsrisiko og deres sygdomme gør dem tyndere, specielt når BMI bruges som måleredskab. Det er ikke at folk der er tynde bliver syge, men at folk der er syge bliver tynde.
 
Slutteligt tog analysen heller ikke hensyn til alder. Den grupperede alle aldersgrupper sammen og analyserede BMI og dødelighed. Hvis du blander yngre og ældre folk sammen, bliver dataet stærkt påvirket af folk, som dør af alderdom efter betydeligt tab af muskelmasse og styrke, hvilket sænker deres BMI. Tab af knoglemasse og osteoporose nedsætter også BMIen drastisk og øger din risiko for fald og død betydeligt.
 
Hertil bør du vide, at andre analyser uden så store fejl og mangler, har vist af normalvægtige sunde mennesker har mindst chance for at dø. Derudover er truslen på sundhed og lang levealder størst hos folk med type II diabetes, hvilket er stærk associeret med en dårlig kost. Overvægt og dårlig blodsukkerregulering er primære drivkræfter bag dårlig sundhed og sygdomme. Løsningen er simpel:
•    Træn med vægte og bevæg dig så meget som muligt hver dag for at opnå en sund kropskomposition
•    Få din fedtprocent testet for at vurdere din kropskomposition
•    Spis en proteinrig, lav-glykæmisk kost bestående af hele fødevarer og hold øje med din insulinfølsomhed for at forebygge diabetes.
 
 
 
Kilder:
Flegal, K., et al. Association of All-Cause Mortality with Overweight and Obesity Using Standard Body Mass Index Categories. Journal of the American Medical Association. 2013. 309(1), 71-82.
 
Liebman, Bonnie. Weighing the Options. Nutrition Action Newsletter. Center for Science in the Public Interest. March 2013.
 

Copyright ©2013 Charles Poliquin

FOLLOW US:

 

 

Join Our Email List Follow us on Twitter Follow us on Facebook Follow us on YouTube Follow us on Instagram