Tips

Poliquin Live

Tip 597: Fedt er GODT for dig: Fem tips til at spise fedt så du kan tabe fedt

Wednesday, June 12, 2013 10:33 AM
Visse fedtsyrer er ekstremt gavnlige. Disse fedtsyrer kommer med flere gavnlige effekter på blandt andet kropskomposition, forebyggelse af kræft, Alzheimers og diabetes. Her er fem tips til at nyde fedt.
 
#1: Spis en masse omega-3 fedtsyrer
Du burde ikke være overrasket over, at fedt fra fede fisk er ekstremt vigtigt for en sund krop. Faktisk er omega-3 fedtsyrerne også kendt som essentielle fedtsyrer (EFA) og du skal spise dem for at din krop fungerer ordentligt.
 
Essentielle fedtsyrer understøtter kropskompositionen, fordi de inkorporeres i det yderste fedtlag af celler. Dette forbedrer insulin signalering til cellerne, hvilket giver en bedre forbrænding, hvorimod en kost rig på kulhydrater og lav på EFA og andre fedtsyrer er meget træg, hvilket leder til fedtophobning. Andre gavnlige effekter fra EFA er beskyttelse af hjernen og mindre inflammation i kroppen, hvilket nedsætter risikoen for kræft og hjertesygdom.
 
Få omega-3 fra fisk, fiskeolie, økologiske frilandskvæg og deres mælk samt hørfrø.
 
#2: Brug kokosolie
Kokosolie er meget rig på mediumkædede fedtsyrer, hvilke har vist sig at fremme sundheden og hjernefunktionen samt forbedre kropskompositionen. Et studie har for nyligt vist at malaysiere, der spiste 30 ml kokosolie til hvert måltid i en måned, tabte en lille smule kropsfedt (omkring 500 gram) og gjorde deres talje betydeligt mindre. Sørg for at kokosolien er ”jomfru” og ikke delvist hydrogeneret – dette er ekstremt vigtigt!
 
Prøv at tilberede mad med kokosolie i stedet for kornolier. Kokosolie er fast ved stuetemperatur og kan derfor behandles som smør i opskrifter. Dog har det et højere rygepunkt på omkring 176 grader, hvilket gør det ideelt til wokstegning.
 
#3: Spis smør
Smør er godt for dig, så længe det kommer fra økologiske og græsfodrede køer. Smør indeholder mange fedtopløselige vitaminer, specielt vitamin K, som er utrolig vigtigt for knoglesundhed, da det regulerer kalk metabolismen. Derudover indeholder det konjugeret linolensyre, hvilket er en potent kræftbekæmper og har vist sig at medføre fedttab ved dagligt indtag.
 
Smør indeholder også mediumkædede fedtsyrer, som ikke indgår i kolesterolcyklussen, og selvom smør er rig på mættet fedt, hæver det ikke ”dårligt” LDL kolesterol. Sandheden er, at mættede fedtsyrer fra animalske kilder er godartede, hvis du spiser dem uden en stor mængde kulhydratrige fødevarer!
 
Spis smør som du lyster, men sørg for at det stammer fra køer på græs. Undgå margarine, smør erstatningsprodukter og gå efter en lavere kulhydrat kost for de bedste sundhedsresultater.
 
#4 Spis avocado, olivenolie og nødder
Avocado, olivenolie og trænødder er alle blevet kaldet for ”anti-fedme” fødevarer af fødevareforskere. De giver alle omega-6 fedtsyrer, hvilke er gode for dig, når de er i balance med omega-3 fedtsyrerne.
 
Der er en del forvirring omkring omega-6 fedtsyrer, da den klassiske vestlige kost er faretruende fyldt med isolerede, forarbejdede omega-6 fedtsyrer i form af kornolier. Disse fedtsyrer bør du undgå, men avocado, uraffineret, jomfru olivenolie (eller oliven) og trænødder, som ikke er behandlede, kan forbedre kropskompositionen og nedsætte inflammation. Ydermere kan disse fedtsyrer fremme optagelsen af vitaminer og næringsstoffer fra grøntsager, hvis du spiser dem sammen.
 
Tilføj til salater eller kogte grøntsager. Eller prøv kød og nødder morgenmaden, hvor du roterer dit valg af kød og nødder hver morgen.
 
#5: Gå lav-kulhydrat og undgå alle forarbejdede fødevarer
Forarbejdede fødevarer, specielt menneskeskabte fedtsyrer og forarbejdede kulhydrater, producerer kaos indeni kroppen, da de får blodsukkeret til at stige hurtigt og leder til en stor udskilning af insulin. Udover at gøre dig træt og sløv producerer dette oxidativt stress.
 
De fleste har accepteret at menneskeskabte transfedtsyrer er DÅRLIGT nyt, men det tager længere tid for folk at forstå, at forarbejdede fedtfri fødevarer også er ekstremt dårlige for dig.
 
Måske er det fordi, at det er meget kontraintuitivt, at forarbejdede, fedtfri kulhydrater faktisk øger dit kolesteroltal. Grunden til dette er, at fedtfri fødevarer fordøjes utroligt hurtigt og får blodsukkeret til at stige med et bang, hvilket producerer inflammation og højt kolesterol.
 
 
Kilder:
Guldbrand, H., Dizar, B., et al. In Type 2 Diabetes, Randomization to Advice to Follow a Low-Carbohydrate Diet Transiently Improves Glycemic Control Compared with advice to Follow a Low-Fat Diet Producing a Similar Weight Loss. Diabetologia. 2012. 55(8), 2118-21127.
 
Liau, K., et al. An Open-Label Pilot Study to Assess the Efficacy and Safety of Virgin Coconut Oil in Reducing Visceral Adiposity. ISRN Pharmacology. 2011. 949686.
 

Copyright ©2013 Charles Poliquin

FOLLOW US:

 

 

Join Our Email List Follow us on Twitter Follow us on Facebook Follow us on YouTube Follow us on Instagram