Tips

Poliquin Live

Tip 598: Hvordan kan du gøre rødt kød sundt?

Wednesday, June 12, 2013 10:34 AM
Du er måske allerede klar over, at det seneste studie omkring rødt kød og hjertesundhed ramte ved siden af. Media rapporter misrepræsenterede studiet, imens forskningsgruppen som udførte studiet fejlagtigt konkluderede på deres egne resultater. Et nærmere syn viser, at det var typen af bakterier i maven der ledte til en forøget risiko for hjertesygdom på en altædende kost, ikke det røde kød i sig selv.
 
En kortere version af studiet er som følger:
I studiet omkring rødt kød fandt forskerne, at personer med visse bakterier i maven kan producere TMAO når de indtager kød. TMAO er et stof, der forøger risikoen for aterosklerose med omkring 11 procent.
 
Bakterier i maven lever af det du spiser. Hvis du spiser for lidt fiber og meget protein, vil dine mavebakterier være mere inflammatoriske (dårligt) end hvis du spiser en fiberrig kost fra uforarbejdede fødevarer. I studiet blev forsøgspersonernes kostplan ikke rapporteret, vi ved bare, at der var altædere og vegetarer i studiet.
 
Det er dog rimeligt at antage, at de altædende forsøgspersoner indtog en typisk vestlig kost, der inkluderede kød og havde et relativt lavt fiberindhold. Vegetarer indtager som regel mere fiber end kødædere, så lad os antage at vegetarerne i studiet spiste mere fiber end altæderne. Det er meget sandsynligt, at forskellen på indtaget af fiber og de forskellige forhold imellem gode og dårlige bakterier er hvad der ledte til den højere produktion af TMAO hos de altædende forsøgspersoner.
 
Alle kilder til fiber er selvfølgelig ikke ens. Et review så for nyligt på effekten af kulhydrater, der spises på en stenalderkost, imod kulhydrater fra en vestlig kost, på mavebakterier. Forskerne noterede, at der findes grupper så som øboere fra Kitava i Melanesien, der spiser deres traditionelle kost med et højt indtag af kulhydrater (60 til 70 procent af deres daglige energiindtag) fra rodfrugter og frugt sammen med et moderat indtag af kød og fisk.
De spiste ingen vestlige fødevarer og stort set ingen gryn, mel, sukker eller olie. De er slanke og stort set fri fra hjertesygdom, fedme og diabetes.
 
Rodfrugterne, bladgrønt, frugt og nødder fra Kitavaernes kost giver kulhydrater, der ikke er energitætte og har celler der primært forbliver intakte ved tilberedelse. På den anden side nedbrydes cellevæggene i energitætte gryn, når de tilberedes. Når de kommer ned i maven stimulerer sidstnævnte produktionen af inflammatoriske bakterier, hvorimod de hele plantebaserede kulhydrater stimulerer bakterier med den modsatte effekt.
 
Forskere mener, at bakterierne i maven dikterer et individs kropskomposition, kolesterolprofil og sundhed på lang sigt.
 
Det er derfor absolut kritisk, at du får rettet op på sundheden af dit mavetarmsystem hvis du spiser en proteinrig kost. Sådan her gør du:
•    Gå efter ni portioner fiberrige grøntsager om dagen. Hvis ikke du får så meget, ønsker du måske at supplere med fiber.
•    Fjern ALLE forarbejdede fødevarer – herunder forarbejdede gryn, fedt og sukker. Hold dig til hele uforarbejdede fødevarer.
•    Gå efter økologisk kød og animalske produkter fra dyr på græs så vidt muligt.
•    Tag en probiotika for at understøtte et sundt mavetarmsystem.
 
Kilder
Spreadbury, I., et al. Comparison with Ancestral Diets Suggests Dense Acellular Carbohydrates Promote Inflammatory Microbiota, and May Be The Primary Dietary Cause of Leptin Resistance and Obesity. Diabetes, Metabolic Syndrome, and Obesity: Targets and Therapy. 2012.5, 175-189.
 

Copyright ©2013 Charles Poliquin

FOLLOW US:

 

 

Join Our Email List Follow us on Twitter Follow us on Facebook Follow us on YouTube Follow us on Instagram