Tips

Poliquin Live

Miksi naiset eivät saa painoa putoamaan, osa 1: Naiset & aamupala - murot ja puurot

Friday, July 29, 2011 1:01 PM

Jokin aika sitten kirjoitin blogipostin naisten junnaavan painonpudotuksen yleisimmistä kymmenestä syystä. Tuo posti oli niin suosittu, että sivuillamme kävi 10 000 vierailijaa tavanomaiseen määrään verrattuna tuon päivän aikana. 
 
Blogipostin voit lukea täältä:
 
 
Yksi yleisimmistä syistä miksi naiset eivät saavuta tavoitteitaan kehonkoostumuksen muutoksessa on se, että heidät on aivopesty syömään ”terveellisiä” aamupalamuroja. Tämä ”loistava aloitus päivälle” johtaa todellisuudessa rasvakilojen kertymiseen, verisuonten tukkeutumiseen ja siihen että ennenpitkää naisesta tulee pre-diabeetikko.
 
Tyypillinen keskustelu ensimmäisen konsultaation aikana Hyvin Terveystietoisen Naisasiakkaan (HTN) kanssa: 
 
CP: Mitä syöt aamupalaksi?
HTN: No terveellisen aamupalan.
 
CP: Mitä se sinulle tarkoittaa?
HTN: Yleensä syön lautasellisen muroja, esimerkiksi Shredded Wheat -täysjyvämuroja rasvattoman maidon kanssa ja lisäksi pilkon sekaan puolikkaan banaanin. Vältän aina pahoja tyydyttyneitä rasvoja. Joskus syön bagelin tai paahtoleipää johon laitan päälle margariinia ja hunajaa.
 
CP: Ok, oikaistaanpa muutama asia:
Yksi - tyydyttyneet rasvat eivät ole pahoja. ”Pahan” kategoriaan sopisi paremmin esimerkiksi Hitler, kemialliset aseet, reality-tv-sarjat ja Sarah Palin.
Kaksi - aamiaismurojen glykeeminen indeksi (GI) vaihtelee tyypillisesti 60 ja 110 välillä. Glykeemisen indeksin avulla voidaan tarkastella ruoassa olevien hiilihydraattien laatua ja sitä, miten nopeasti 50 grammaa hiilihydraatteja kyseisestä ruoasta syötynä  (huom - ei siis 50 grammaa kyseistä ruokaa) nostaa veressä olevan glukoosin määrää (sekä siitä johtuvaa insuliinin eritystä ja muita haiman tuottamia seurauksia) ruoan sulattamisen aikana.
Tässä muutamia yleisiä glykeemisiä indeksejä aamiaisruoille:
•Puuro (kaura) - 60                                       
•Mysli - 60                                                             
•Shredded Wheat -murot
•Special K -murot - 70                                   
•Honni Korn Smacks, sokeroidut/huurretut murot - 60          
•Cornflakes - 76                                           
 
Kannattaa muuten huomioida, että hunajalla kuorrutettujen Honni Korn Smacks -murojen ja kaurapuuron glykeemisen indeksin välillä ei ole mitään eroa.
 
Peukalosääntö glykeemisen indeksin hyödyntämiseen on se, että jos tavoitteesi on polttaa rasvaa, en suosittele syömään ruokia joiden GI on yli 50. 
 
Kolme - rasvattoman maidon käyttö on todella huono ajatus laihduttamisen kannalta.
 
Neljä - Bagelit ja leipä ovat ideaalisia ruokia, mikäli haluat kasvattaa haitarin johon voidaan lätkäistä oma viivakoodi. Bageleiden, vaalean ja moniviljaleivän GI:n keskiarvo on 72! Ne nostavat verensokeria niin hyvin, että tutkimuksissa on jopa havaittu bageleiden olevan parempia pitkän matkan pyöräilijöiden glukoositankkauksessa kuin Power Barin.
Viisi - margariini on pöntöille. Se toimii yleensä todella hyvin ateroskleroosin levittämisessä... heh, kaksoismerkitykset sikseen... ****
Kuusi - hunaja voi olla fruktoosisiirapilla makeutettua hilloa luonnollisempi makeuttaja, mutta se on silti yksinkertainen sokeri.
 
Seitsemän - banaanien glykeeminen kuorma on korkea (12), kun esimerkiksi kirsikoilla GK on matala (3).
 
Mikä glykeeminen kuorma sitten on?
 
GK:n avulla voidaan tarkastella miten nopeasti standardiannos kyseistä ruokaa (kuten banaania) nostaa verensokeria. Sen avulla saadaan myös osviittaa ruoan ja sen tyypillisen annoksen aiheuttamasta glykeemisestä vasteesta ja insuliinin noususta.
 
Kahdeksan - sinulla on vaalea tukka ja siniset silmät, joten todennäköisyys sille että kehosi on yliherkkä gluteenille on lähes 100%. Kun näin on, jokainen lautasellinen muroja, syömäsi bagel tai leipäpala aiheuttaa immuunipuolustusreaktion ja saa lisämunuaisesi stressitilaan. Eipä ihme, että tarvitset aamupäivällä aina kofeiiniannoksen...
HTN: Mutta rasvattomassa maidossahan on tosi vähän tyydyttynyttä rasvaa?
 
CP: Ja niin on Napalmissakin.
Rasvatottoman maidon GI on matala, mutta sen insuliini-indeksi (II) on korkea. Jos yhdistät kaksi ruokaa, joista toisella on korkea GI ja toisella korkea II, nostaa tämä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden esiintymistä elimistössäsi ja vanhentaa sinua ennenaikaisesti.  
HTN: Olen kyllä monesti lukenut, että aamiaismurot ja puuro ovat terveellisen ja tasapainoisen aamupalan perusta.
 
CP: Uh, jos uskot tuon, uskot varmaan myös jos sanon että Britney Spears oli kahdeksaan ikävuoteen mennessä lukenut kannesta kanteen Tolstoin kirjan ”Sota ja Rauha”?
Jos haluat polttaa rasvaa, on sinun muutettava muutamia päivittäisiä tapojasi. Ensinnäkin viljatuotteiden käyttö aamupalalla on vähennyttävä.
HTN: Entä All Bran?
 
CP: Rehellisesti sanottuna laatikko jossa ostat nuo murot, on ravinteikkaampi kuin murot itsessään. Rotat jotka syövät pahvilaatikon elävät pidempään kuin muroja syöneet... 
HTN: Entä jos vaihdan luomumuroihin?
 
CP: Tuo voi olla jopa huonompi vaihtoehto. Vaikka proteiinia on ehkä enemmän, se on myös denaturoitunutta. Ja se puolestaan voi aiheuttaa aivovaurioita. Ihanaa, eikö olekin?
HTN: No nyt tunnen oloni hölmöksi.
 
CP: Et ole hölmö, olet vaan saanut vääränlaista tietoa massamedioista. Ei se tee sinusta huonoa ihmistä. Kaikki saavat vääränlaista tietoa, jopa Oprah.
HTN: Minulla on jotenkin syyllinen olo.
 
CP: Se puolestaan on hyödytöntä. Lakimieheni David Horowitz sanoi minulle kerran, että juutalaiset keksivät syyllisyyden. Sen jälkeen katolilaiset hioivat siitä suoranaisen konseptin ja tiedettä. Juutalainen kollegani Moshe Berkowitz syntyi juutalaisena ja hänet kasvatettiin katolilaisten oppien mukaan. Hänellä oli tapana saada asianajajat tunnustamaan. Olen itse parantumassa oleva katolinen, joten tiedän miltä sinusta tuntuu. Tässä toimistossa syyllisyys on tästä lähtien kielletty termi. Siirrytäänpä siis seuraavaan asiaan.
HTN: Mitä minun sitten kannattaisi syödä?
 
CP: Voisitko tehdä minulle palveluksen ennen huomista tapaamistamme?
HTN: Onnistuu.
 
CP: Ok, lue siis nettisivuiltani seuraava artikkeli aamupalasta joka sisältää lihaa ja pähkinöitä:
 
Jos tarvitset lisää tietoa insuliini- tai glykeemisestä kuormasta tai glykeemisestä indeksistä, voit lukea enemmän täältä (englanniksi): http://www.mendosa.com/
 
Rick  Mendosa on tehnyt hienoa työtä ylläpitäessään sivustoaan jatkuvasti tiedon päivittyessä.
 
Ja ennenkuin menet, kerro kaksi asiaa jotka opit tänään.
 
HTN: 1) Olin harhaantunut uskomaan median toitotusta terveellisestä syömisestä. 2) Kaikki hiilarit eivät ole samanarvoisia.
 
CP: Mahtavuutta!
 
****Tutkimus: Adipose tissue fatty acids and risk of myocardial infarction - a case-control study. European Journal of Clinical Nutrition August, 2000;54:618-625.
 
”The increased risk may be connected to trans fatty acids or to some other factor associated with margarine consumption."

Copyright ©2011

FOLLOW US:

 

 

Join Our Email List Follow us on Twitter Follow us on Facebook Follow us on YouTube Follow us on Instagram