Tips

Poliquin Live

Miksi naiset eivät saa painoa putoamaan, osa 3: Naiset - miksi rasvansyöminen ei lihota

Friday, July 29, 2011 1:12 PM

Kirjoittanut: Charles Poliquin 
 
Tyypillinen keskustelu kolmannen konsultaation aikana Hyvin Terveystietoisen Naisasiakkaan (HTN) kanssa: 
 
HTN: Myönnetään, olen kyllä voinut paremmin kun vaihdoin aamupalani lihaan ja pähkinöihin. Mutta minun täytyy tunnustaa jotain: pystyin syömään vaan reilut 50 grammaa lihaa ensimmäisinä päivinä.
 
CP: No ei tuo tunnustus tee sinusta huonoa ihmistä. Huomaat kyllä miten ajan kanssa ruokahalusi lihaa kohtaan tulee nousemaan. Aluksi voi olla helpompi syödä jauhelihaa, sen avulla saat määrän korkeammaksi.
 
HTN: Onko ihan normaalia että ruokahaluni kasvaa?
 
CP: Kyllä, koska lihaa ja pähkinöitä sisältävä aamupala antaa kehollesi kunnollista rakennusmateriaalia aivojen välittäjäaineita eli neurotransmittereita varten. Erityisesti dopamiinin ja asetyylikoliinin määrä nousee.
 
HTN: Voitko kertoa lisää?
 
CP: Tämä on itseasiassa ihan helppo asia. Ensimmäinen asia jonka laitat suuhusi... olettaen että se on ruokaa... luo pohjan koko tulevan päivän neurotransmitterien tuotannolle. Israelilaisissa ja ruotsalaisissa huonekalutehtaissa jo neljä vuosikymmentä sitten tehtyjen tutkimusten mukaan korkea proteiinimäärä lisäsi valmistettujen huonekalujen lukumäärää - ei pelkästään aamupalan jälkeen, vaan myös iltapäivällä. Taannoin Harvardin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin korkeaproteiinisen aamupalan vaikuttavan lasten omatoimiseen ruoanvalintaan positiivisesti koko loppupäivän ajan.
 
Toisinsanoen, kun syöt aamupalalla paljon proteiinipitoista ruokaa ja hyviä rasvoja, olet koko loppupäivän ajan tuotteliaampi ja samalla on vähemmän todennäköistä, että jossain kohti päivää valitsisit tyhjiä kaloreita sisältäviä ruokia.
 
HTN: Täytyy kyllä myöntää että olen hiukan huolissani... enkö liho kaikesta siitä syömästäni rasvasta? 
 
CP: Voitko toistaa minulle vielä kaksi tärkeintä syytä miksi olet täällä?
 
HTN:
1) Kahdella viime kerralla kun menin rannalle, minua ammuttiin harppuunalla.
2) Olen lihonut niin ällöttäväksi, että jopa käteni nukahtaa kun... ööh, kuinkahan sanoisin tämän... no, kun ”tuplaklikkaan hiirtäni”.
 
CP: Tarkoitat siis että kun yrität olla ”kukkulasi kuningas” - tai ehkä kuningatar?
 
HTN: Aivan!
 
CP: Eh, liian paljon informaatiota tällä erää. Siirrytäänpä seuraavaan asiaan.
 
Ensiksikin, et voi mitenkään laittaa kaikkia rasvoja samaan kategoriaan. On hiukan turhan yleistä jaotella kaikki saman otsikon alla olevat asiat samanlaisiksi.
 
Tehdään tämän neuvon noudattaminen helpoksi: eliminoi kaikki kovetetut rasvat.
 
Opettele lukemaan ruokien ainesosaluetteloita ja aina kun löydät sanan ”kovetettu” tai ”osittain kovetettu”, jätät ruoan ostamatta. Näitä merkintöjä löytyy yleisimmin kaikenlaisista valmiiksipakatuista ruoista, kuten proteiinipatukoiden kuorrutuksesta, margariinista (HUOM - Suomessa ruokakaupan margariinissa ei ole näitä, mutta se ei silti tee niistä terveysruokaa pitkällisen käsittelyn vuoksi! Teollisuusmargariineissa näitä sen sijaan löytyy ja näillä valmistetaan kaikki valmisruoat, työpaikkaruokalan ruoat jne.), aamiaismuroista, suolakekseistä ja makeista kekseistä, leivonnaisista, sipseistä, suolatikuista ja rinkilöistä, muro- ja myslipatukoista, mikropopcornista ja kaikista yleisimmistä vähärasvaisista ja rasvattomista snackseista. Monia näistä mainostetaan jopa ”terveellinen valinta” -merkinnällä, siitä huolimatta että ne sisältävät näitä hyvin epäterveellisiä rasvoja.
 
HTN: Miksi kovettaminen sitten on niin huono juttu?
 
CP: Öljyjen kovettamisessa rasvamolekyyliä pommitetaan typpiatomeilla, joka tiivistää rasvamolekyyliä ja nostaa sen sulamispistettä. Näin rasvasta tulee kiinteä huoneenlämmössä. Ikävä kyllä tässä samassa prosessissa muodostuu transrasvahappoja.
 
”Osittain kovetettu” -merkintä tarkoittaa sitä, että kovettamisprosessi lopetetaan kesken ennenkuin rasva kiinteytyy täysin, jolloin rasvalle syntyy pehmeä ja kermainen, lähes voin kaltainen rakenne. Tätä on siis margariini.
 
Kun rasvoja kovetetaan, syntyy transrasvoja. Tutkimuksissa transrasvat linkitetään kaikenlaisiin terveysongelmiin korkeista syöpäluvuista verisuoni- ja sydäntautiriskin nousuun.
 
Ajattelepa myös tätä: transrasvojen syöminen muuttaa myös rasvan koostumusta kehossasi, tällöin rasvakudosta on hankalampi nipistää. Kysy keneltä tahansa kokeneelta rasvaprosentin mittaajalta.
 
Ranskanperunoita ja kananugetteja mussuttavan ihmisen rasvakudosta on ihan erilaista mitata pihtimittauksella. Kun tällaisen ihmisen rasvaprosentti mitataan, täytyy mittaajan olla taitava ja hänellä olisi syytä olla niin tiukka kung-fu -ote näpeissään että Shaolinin temppelistä lähteminenin on pikku juttu.
 
Transrasvat muuttavat solun rakennetta. Tämän vuoksi National Academy of Science on ohjeistanut kansalaisille, että ainoa turvallinen määrä transrasvoja on nolla. Ihmiskeho ei tiedä, mitä transrasvojen kanssa tulisi tehdä.
 
USA:ssa ongelma on pakkausmerkintöjen epämääräisyys. Pakkausmerkintöjen säädöksissä   on porsaanreikä: jos annoskoko sisältää alle 0,5 grammaa transrasvaa, saa pakkaukseen saa merkitä nollan. Eli jos annoskoko on niin pieni, että se jättäisi taaperonkin nälkäiseksi ja samalla annos sisältää 0,49g transrasvoja, saa pakkaukseen merkitä 0 transrasvojen kohdalle.
 
(Huom: Suomessa kovettaminen tapahtuu nykyisin vaihtoehtoisella menetelmällä, joka ei kuitenkaan rasvoista tee sen terveellisempiä, vaikka transrasvoja ei synnykään. Jos pakkauksessa lukee ”kasviöljy”, voi se sisältää sekä kovetettuja että osittain kovetettuja rasvoja. Suomessa näiden jakaumaa ei tarvitse merkitä pakkaukseen. Transrasvoja sisältäviä kovetettuja margariineja jne. käytetään runsaasti teollisessa ruoanvalmistuksessa eikä tätä merkitä pakkauksiin.)
 
HTN: Eli siis yritätkö sanoa että syömäni ruoan pakkauksessa voi lukea ”ei transrasvoja” ja silti se saattaa sisältää niitä?
 
CP: Jep, olet asian ytimessä.
 
HTN: No mistä voin sitten tietää syönkö oikeanlaisia rasvoja?
 
CP: Kysymällä itseltäsi tämän kysymyksen ennen kuin pistät mitään ruokaa suuhun: olisiko luolamies voinut syödä tätä?
 
Avokado? Kyllä!
 
Cashew-pähkinät? Kyllä!
 
Croissantti? Ei!
 
Mars-patukka? Ei!
 
Loppupeleissä aika yksinkertaista, eikö?
 
Tässä kaikki tänään. Huomenna puhumme liikunnasta. Ennenkuin lähdet, kerro mitkä kaksi asiaa opit tänään?
 
HTN: 1) On hyvä osata erottaa hyvät ja huonot rasvat toisistaan. 2) Jos luolamies ei olisi voinut syödä ruokaa jonka olen valitsemassa, minunkaan ei pitäisi syödä sitä.
 
Käännös / translation:
Kaisa Jaakkola

Copyright ©2011

FOLLOW US:

 

 

Join Our Email List Follow us on Twitter Follow us on Facebook Follow us on YouTube Follow us on Instagram